Hans Put is van beroep reporter, fotograaf en tv-maker. Hij werkt al 25 jaar op zelfstandige basis en verwierf bekendheid dankzij zijn werk op TV-Limburg en zijn opmerkelijke documentaire Missie Congo. De laatste jaren werkte hij zich ook als fotograaf in de schijnwerpers. In 2011 won hij de cultuurprijs van de Stad Beringen. Hans is ook de man achter de Internetgazet Beringen.

Televisie

Hans Put werd geboren op 8 november 1965 in Beringen. Al op zeer jonge leeftijd zette hij zijn eerste stappen in de media bij de destijds populaire lokale radio in de regio. Radio Benelux in Beringen was de speeltuin van een hele generatie Limburgse jongeren om te experimenteren met het medium radio. De stap naar televisie was voor velen snel gezet bij de opkomst van de commerciële tv-zenders.
Hans werkte lange tijd als freelance reporter voor TV Limburg. Bij de regionale tv-zender kreeg hij de kans om verschillende speciale reeksen en kleinere documentaires te maken. Zo doorkruiste hij Limburg in ‘Routen uit Limburg’, maakte de succesvolle tv-reeks en koopvideo ‘100 jaar steenkool’ en was hij eindredacteur voor het grensoverschrijdende toeristische programma ‘Liever Limburgs’ in samenwerking met de Nederlandse omroep L1.
Hans nu actief als reporter, producer, regisseur of scenarist voor diverse productiehuizen en tv-zenders en maakt hij filmpjes voor overheid en bedrijven. Op dit moment is hij ook correspondent voor Radio 2 Limburg en de Internetgazet Beringen.

Opmerkelijke documentaires.

Met ‘Missie Congo’ levert hij in 2010 zijn eerste lange documentairefilm af. ‘Missie Congo’ is een zoektocht naar de projecten van de laatste Vlaamse missionarissen in Congo. Hans Put is vertrokken van een aantal Limburgse missionarissen en heeft zo een tocht gemaakt dwars door Congo van Kinshasa tot Lubumbashi.
Het resultaat is een opmerkelijk tijdsdocument waar de laatste missionarissen terugblikken maar vooral ook een kijk geven op de ontwikkelingssamenwerking in de 21ste eeuw en het pad effenen voor een zelfstandige Afrikaanse kerk. Opendoek had de nationale première van de film in mei 2011. De film is gratis te verkrijgen via de Provincie Limburg en in de bibliotheek van Beringen. In 2013 volgde de emotionele docu ‘geprikkeld door dementie’ in opdracht van het Expertise Centrum voor Dementie Hasselt. Deze film wordt nu gebruikt als didactisch materiaal voor en door mensen die betrokken zijn in de zorg rond dementie.

Fotograaf

Sinds 2010 is Hans meer en meer actief als fotograaf.  Op artistiek vlak liet Hans zich met zijn fotografie de afgelopen jaren opmerken.  ’t Kiekenkot was een zeer succesvolle tentoonstelling rond hanenzang en hanen samen met vader August Put.  Voor ‘Citévolk Spreekt’ volgde Hans een jaar lang het leven in en rond de mijnkathedraal van Beringen-Mijn volgen. Het resultaat was een gesmaakte expo in de kerk van Beringen-Mijn in het kader van het 70 jarig bestaan van de mijnkathedraal. In 2014 werkte Hans in opdracht van het Mijnmuseum aan een expo onder de naam ‘Be-Mine Workers’, een ode aan het rijke mijnverleden met een knipoog naar het heden. In het kader van de herdenking van de Groote Oorlog in Limburg mocht Hans in opdracht van CC Beringen de Beringse helm omvormen tot een blijvend kunstwerk. Hiervoor gebruikte hij foto’s van jongeren die gemaakt werden tijdens zijn workshop ‘Poëzie uit WOI en Fotografie’. Ondertussen werd Hans geselecteerd voor diverse tentoonstellingen in de regio.

Boeken

Van Hans verscheen het fotoboek ‘Mijn Beringen’ en in 2019 publiceerde hij het boek ’30 jaar mijnsluiting Beringen’. In 2021 verschijnt een boek in opdracht van de cel Mijn Erfgoed en Citévolk Spreekt met verhalen uit de cité van Beringen-Mijn.